(Kapringen), Piratthriller från Danmark 2012

Ett danskägt fraktfartyg är på väg via farvattnen utanför Somalia till Bombay, och kocken ombord ser fram emot att fara hem till Danmark och sin fru och dotter. Men så kapas skeppet av somaliska pirater, och rederiet tvingas inleda segdragna förhandlingar, samtidigt som besättningen måste utstå hemsk psykologisk terror.

När det kommer till pirataktiviteter i somaliska bukten finns inget svart och vitt, inga skurkar och hjältar. Alla är offer, och det skildrar Tobias Lindholm på ett effektivt sätt. Våldet och den fysiska brutaliteten är nedtonad. Det fokuseras mer på besättningens umbäranden, på företagsledningen hemma Danmark, som desperat försöker förhandla sig till en snabb lösning utan att för den skull ge piraterna chansen att öka sina krav, och på desperationen för de anhöriga. Ett starkt psykologiskt drama blir resultatet av denna angelägna film.

5 getter av 6Förfilm: Gabriel och Lasermannen, 4 hållplatser av 6