(La pasión de Michelangelo), Mirakeldrama från Chile 2012

I Pinochets Chile 1983 får en 14-årig föräldralös pojke syner av jungfru Maria, och alla i trakten samlas för att höra vad de tror hon har att säga. Samtidigt som kyrkan försöker avgöra om det är äkta mirakel eller ej, passar regimen på att utnyttja folks godtrogenhet till att få det till att helgonet stödjer Pinochet.

Baserad på en verklig händelse (verklig så till vida att mängder av människor faktiskt trodde på detta) och med trovärdigt agerande och kamera i dokumentär stil dras man genast med i historien. Än en gång visar religionen sin fula nuna, denna gång genom att göra som religion gör, dvs använda folks okunskap till att utöva makt. Att allt inte står rätt till med den unge hallucinatorn framgår tydligt, och inte blir det bättre att både kyrkan och regimen utnyttjar honom.

Intressant nog är den enda vettiga karaktären, förutom den ateistiske fotografen som är väl medveten om att det hela är en bluff kombinerat med masshysteri, är prästen som är på plats för att undersöka de påstådda miraklernas legitimitet. Sevärd från start till mål.

5 idoler av 6