(Goltzius and the Pelican company), Sex-och-synd-skröna från Nederländerna 2012

I 1600-talets Italien försöker ett holländskt skådespelar-, tryckeri- och skribentföretag äska pengar från en enligt uppgift frispråkig prins för att kunna skaffa en tryckpress som kan användas till att trycka bilderböcker av utvalda, ekivoka delar av Bibelns gamla testament. För att få pengarna går truppen med på att underhålla den excentriske högheten i dagarna sex med scenföreställningar om just sex.

Peter Greenaway är ett unikum, och hans förmåga att kompromisslöst och nyskapande nyttja filmkonstens hela potential gör sig ständigt påmind. Med fantastisk scenografi, skickligt utnyttjande av grafik (både per text och målning) som understryker berättelsen och med nakna (metaforisk såväl som bokstavligt) skådespelare tar han utan att be om ursäkt tag i de sex klassiska sexuella tabuerna (enl bibeln). Rappt och rått, groteskt och teatraliskt, varje scen är samtidigt en örfil och en smekning.

Låter recensionen en aning prosaisk? Känns det lite väl mycket kulturbidrag? Ja, men det är så det är med Greenaway, och det går inte att jämföra Goltzius med någon annan film än Greenaways tidigare alster, främst The Baby of Mâcon och Prospero’s books.

5 sexuella tabun av 6