(Puhdistus), Förtryckföljetong från Finland 2012

I nutidens Estland hittar Aliide, en gammal gumma, en halvt medvetslös ung kvinna på sin gård. Det visar sig vara Aliides systers dotterdotter Zara, och sättet på vilket hon har tvingats fly och gömma sig från sin hallick påminner Aliide om sin egen uppväxt i Estland när Sovjet grep makten.

Det är på ett sätt samma historia som berättas i två olika epoker: Hur folk med makt förtrycker och förnedrar och tvingar folk till underkastelse eller flykt.

Det är även två helt olika filmer i en: Delarna som utspelar sig i nutid är fylld av dåliga skådespelare, pinsamt överdrivna karaktärer (hallicken är en sån karikatyr att man nästan skäms) och allmänt effektsökande, obegripligt våld. Delarna som utspelar sig under sovjeteran är välspelade, obehagligt berättade med en hel del riktigt starka scener och med intressanta karaktärer.

Det är tveksamt om det var med avsikt som de bägge tidsplanen håller så skild filmisk kvalitet, men även om det var det så begriper jag inte riktigt varför.

Lyckligtvis utspelar sig en stor majoritet av filmen i sovjet-epoken, varför den når ett klart godkänt slutbetyg.

3 gömslen av 6