(No), Ickedokumentär från Chile 2012

Tack vare internationella påtryckningar går Pinochetregimen 1988 med på att låta demokratiska val avgöra om han ska få sitta kvar vid makten åtta år till (ja-sidan, Sí) eller ej (nej-sidan, No). Formellt får vardera sidan en kvarts TV-tid varje dag under den 27 dagar långa kampanjtiden, men så klart har regimen all övrig tid att tillgå. Gael García Bernal spelar reklammakaren René Saavedra som leder No-kampanjens tevesnuttar.

Med 80-talets VHS-estetik fås en närmast dokumentär känsla, och skådisarna, med Bernal i förstaledet, övertygar. Kanske hade det kunnat vara intensivare, med mer fokus på regimens förtryck, men å andra sidan funkar de personliga påtryckningar René Saavedra utsätts för mycket bra. Lite rappare tempo hade nog inte skadat, dock.

4 mimare av 6