(Spring breakers), Sexvålddrogspiral från USA 2012

Fyra college-tjejer vill fara på spring break i Florida, men pengarna räcker inte till. De bestämmer sig då för att råna en närbutik, och snart släpper deras moraliska hämningar. Knark, bara bröst, sprit, våld och snabba bilar blir vad som väntar dem i America’s Wang (fast de föredrar The Sunshine State).

Förväntar man sig nåt slags pubertal Amarican Pie blir man besviken i Harmony Korines speedade berättelse. Grynig, skakig handkamera under festscenerna, narbilder på bröst och rutmagar i beachscenerna och allmänt desorienterad dramaturgi ger känslan av att vara i händelsernas centrum. Denna känsla av rotlöshet och obehagligt identitetssökande förstärks av en splittrad och upprepande kronologi. Ljus- och färgsättning är briljant.

Motivationen saknas dock till viss del; vad är det som får tjejerna att välja att gå djupare ner i träsket?

Tjejernas meddelanden hem till föräldrar o likn är smarta omskrivningar: de ljuger ju inte när de säger att de har kul, att alla är så öppna och tillmötesgående här och att de träffat livslånga vänner (sagt i voice-over precis innan ‘vännerna’ mejas ner). Och visst är det kul att se präktiga disney-töser som Vanessa Hudgens och Selena Gomez i dessa typer av roller (även om Hudgens kanske skakade av sig disneyprinsessemanteln iom Sucker Punch).

4 neonbikinis av 6