(A Liar’s autobiography – The untrue story of Monty Python’s Graham Chapman), Självuthängningsanimationsmockumentär från Storbritannien 2012

Graham Chapman hann tre år innan sin död skriva en inte heltigenom sann självbiografi och läsa in den på band. Därför kan han tillhandahålla berättarrösten i den av 15 olika studior animerade filmatiseringen av hans liv.

Det var förstås ett måste för en pythonofil som jag, eller för all del alla pythonofiler därute, att se denna rulle. Pythonskt absurd och Chapmanskt lakonisk bjuder den på en berg-och-dalbanetur av olika animationsstilar och kvalitet. Vissa passager är lite sega, lite ‘get on with it!’, vissa är absurt komiska, vissa är tänkvärt symboliska.

Favoritdelarna är nog den glättigt animerade ‘Sit On My Face’-dansen samt Chapmans kamp mot alkoholism, skildrad genom en absurd rendering av den klassiska Monty Python-sketchen Colin “Bomber” Harris vs Colin “Bomber” Harris.

Årets ojämnaste, men ändå kanske nödvändigaste film.

4 pipor av 6