(Final cut – Holgyeim es uraim), Celluloidcollageromcom från Ungern 2012

Man möter kvinna, tycke uppstår. Kvinnas ex blir arg, slagsmål uppstår. Man vinner, bröllop sker. Man jobbar, kvinna blir gravid utan mans vetskap, missförstånd uppstår. Man drar ut i krig, kvinna blir ledsen. Man blir kritiskt sårad, förmodat död, kvinna blir djupt deprimerad. Man vaknar ur koma, far hem. Kvinna och man återförenas.

Vi har sett det tusen gånger förr. Och det tar Györgi Pálfi fasta på och klipper ihop massvis med scener från mer eller mindre klassiska filmer, med Rita Hayworth, Cameron Diaz, Liv Ullman, Winona Ryder m fl som kvinnan, Clark Gable, Harrison Ford, Humphrey Bogart, Charlie Chaplin m fl som mannen, Peter Lorre, David Prowse, Charles Bronson m fl som ex-fästmannen och Maggie Smith, Frank Oz m fl som kvinnans mor.

Det är väldigt snyggt ihopklippt och för en filmnerd är det en kul utmaning att känna igen så många filmer, skådespelare och karaktärer som möjligt. Det är även en betraktelse av könsrollerna i 1900-talsfilmen, där kvinnan ofelbart är passiv, och bara har sitt utseende att gå på, medan mannen är aktiv och tar initiativ. Kvinnan stannar hemma medan mannen jobbar. Rasrollerna belyses också: Som svart fick man sällan eller aldrig rollen som försteälskare, och vad jag kan se gestaltades mannen bara av två män av färg.

För extra geek-poäng kan jag konstatera att Star Wars används flitigt, men alla klipp från galaxen långt, långt borta är uteslutande från Empire.

5 klipp av 6