(Zero Dark Thirty), Fanatikerförföljelseföljetong från USA 2012

Efter terrordåden 11 september 2001 börjar jakten på de skyldiga, och främst då al-Quaida och dess ledare bin Ladin. Unga CIA-agenten Maya (Jessica Chastain) är fast besluten att till alla buds stående medel finna och förgöra Usama.

Detta är ganska många filmer på en och samma gång: Action, politisk thriller, deckarhistoria, drama, krigsfilm, och den bestämmer sig aldrig. I vanliga fall kan det ligga i fatet för en film, men här funkar stilblandningen lika naturligt som i verkliga livet. Baserad som den är på en verklig historia, vet man såklart slutet redan i förväg, och filmen är lång, 2h37min, men likväl håller Kathryn Bigelow konstant spänningen vid liv, utan några transportsträckor och utan att brassa på med några Michael Bay-explosioner. Att bin Ladin var en fanatisk fundamentalist är en sak, men det är onekligen en tänkvärd parallell att den drivande kraften i sökandet är en fanatiker på sitt sätt.

Chastain har fått många välförtjänta lovord för sin huvudrollsinsats, men starkast på aktörshimlen lyser nog Jason Clarke som den blasé förhörsledaren och Jennifer Ehle som den entusiastiska CIA-agenten Jessica.

I avdelningen Hey, it’s that guy! hittar vi bl a Michael från Lost, Tony Soprano, Captain Jack Harkness, Uncle Owen, vår egen Fares Fares och, kanske mest överraskande, slashasen/jättebabyn Andy från Parks and Recreation.

En stark och välgjord film, som lyckas visa kampen mot terror utan att framställa alla muslimer som islamister eller vifta med amerikanska flaggan i 2,5 timme.

5 värmekameror av 6