(Kon-Tiki) Flottarfilm från Norge 2012

Den norske äventyraren och antropologen Thor Heyerdahl får under en vistelse i Polynesien en uppenbarelse om att Söderhavet kanske koloniserades österifrån, från Sydamerika, snarare än från Asien, vilket är konsensus i forskarvärlden. Det som talar emot hans tes är främst att polynesierna inte har några båtar. Däremot har de flottar, och alltså ger han och hans besättningsmän ut på en farofylld färd över Stilla Havet i en flotte byggd av balsaträ för att bevisa att hans teori är möjlig.

I ett filmprojekt som, med nordiska mått mätt, är lika storslaget som Stilla Havet får vi följa den legendariske upptäcktsresanden i hans obändiga strävan att bevisa, kanske mest för sig själv, en helt oortodox idé. Med skicklig dramaturgi byggs historien upp, och med snyggt och gripande foto presenteras den. Trots att större delen av filmen utspelar sig mellan sex män på ett gäng ihopbundna stockar, så blir det aldrig tråkigt eller upprepande. Nog hade regissörsduon Joachim Rønning och Espen Sandberg kunnat skruva till de interpersonala konflikterna som onekligen uppstår i en slik situation, och nog hade de kunnat framställa Heyerdahl som mer fanatisk än han framställs, men intresset är ändå med hela tiden. Gustaf Skarsgård gör en gedigen insats som svenske expeditionsmedlemmen Bengt, och den tafatte Herman gestaltas trovärdigt av Anders Baasmo Christiansen. Lite för mycket hajhajp och lite för lite umbäranden, men på det stora hela en välgjord och underhållande rulle.

4 skägg av 6