(Doch), Tonårskrimdrama från Ryssland 2012

I en rysk landsortsstad, som under ytan tycks vara utsatt för en seriemördare, bor Inna med sin pappa och lillebror. Hon har svårt att hitta sig tillrätta i tonårskrisandet, och när hennes nyfunna bästis faller offer för mördaren går allt åt pipsvängen.

Fokus i Daughter ligger, till skillnad från många andra seriemördarrullar, inte i polisens jakt på förrövaren, utan istället på hur det påverkar offrens jämnåriga i den lilla staden. På det sättet påminner det lite om Twin Peaks (inte minst iom inledningsscenen med ett inplastat, kvinnligt mordoffer vid en flodbank). Kargt, sammanbitet och grårealistiskt skildras Innas vedermödor, vare sig det är om faderns stränghet, att ta hand om sin lillebror i den döda moderns frånvaro, undvika att bli seriemördad eller hänga med i festprissande Maschas alkoholstinna svängar.

Återigen visar den religiösa fanatismen sin fula nuna, denna gång genom en seriemördares övertygelse om att hans gud har beordrat honom att döda alla som klär eller beter sig “syndigt”.

Det är dramatik på hög nivå, men lite för lite spänning.

Som halvt orelaterad fotnot kan nämnas att det ibland blev lite oavsiktligt komiskt/förbryllande eftersom översättningen till engelska uppenbarligen var gjord av en ryss med begränsade engelskakunskaper och ett lexikon, men det är knappast filmens fel.

4 kylskåp av 6