(Momo e no Tegami), Traumahanteringsallegori från Japan 2011

Efter pappans död flyttar Momo och hennes mamma ut till en liten ö i skärgården. Till sin hjälp att komma över sin makes död försöker mamman hålla humöret uppe och hitta ett nytt jobb, vilket tyvärr innebär att Momo ofta lämnas ensam med sin melankoli. Som tur är får hon oväntad hjälp av en trio vanartiga skyddsdemoner.

I samma stil som Miyazagi tecknas denna finstämda och fartfyllda historia upp med utsökt animationskonst. Det är gripande och komiskt, tårfyllt och spännande, och egentligen mest riktat till barn. Icke desto mindre kan vuxna också uppskatta denna osentimentala pärla om ett barns saknad efter sin pappa och hur mor och dotter till slut finner tröst hos varandra. Det skadar förstås inte att Mame, den minste, och av allt att döma lätt stenade, skyddsdemonen är en ohelig blandning av Gollum och Michael Jackson.

5 droppar av 6