(The Reluctant fundamentalist), Xenofobikonsekvens från USA 2012

En välborgad pakistanier far till USA för universitetsstudier och blir senare framgångsrik ekonom på Wall Street. Efter 9-11 ändras omvärldens syn, och motvilligt flyttar han tillbaka till Pakistan, där han dras in i kretsar med djupt rotad fundamentalism.

Snyggt, välspelat (främst av Riz Ahmed i huvudrollen som Changez) och intressant uppbyggt drama om de faktorer som alla kan spela in i en människas beslut att frångå grundläggande mänskliga värderingar till förmån för fundamentala, vare sig det är inom finans eller religion.

Med en engagerande ramberättelse och intressanta tillbakablickar lägger Mira Nair, nästan helt utan pekpinnar, fram sin historia. Men, som ofta är fallet med filmer om islamistiska fanatiker är man lite väl rädd att trampa på för ömma tår.

4 fullkroppsvisitationer av 6