(Hannah Arendt), Retorikerretrospektiv från Tyskland 2012

Exiltyska skribenten, judinnan och filosofen Hannah Arendt erbjuder sig att för The New Yorkers räkning skriva en artikelserie om den nära förestående rättegången mot nazisten och krigsförbrytaren Adolf Eichmann. När en del av hennes analyser trampar på ömma judiska tår ställs hon mot väggen, både av gamla vänner och kolleger, men får även stöd från oväntat hall.

Margarethe von Trotta fick i är The Honorary Dragon Award för sin livsinsats inom filmen, och här visar hon med all tydlighet varför. Ett väl uppbyggt drama, kryddat med skratt, underbara kamerakompositioner och bitska, intelligenta repliker. Hela ensemblen är på alerten, och Barbara Sukova briljerar i titelrollen. En pragmatisk observation av det arv som nazismen lämnat efter sig, och som en idag medför ett dilemma i allt juderelaterat. von Trotta väljer inte sida själv, utan presenterar istället Arendt som hon faktiskt var; som en filosof och politisk tänkare vars lojalitet inte ligger hos sitt folk, eller sitt land, utan hos hennes vänner.

5 cigaretter av 6