(Ronal Barbaren), Fantasyslapstickpastisch från Danmark 2012

I ett fjärran land i en svunnen tid bor en stam barbarer; alla lika muskulösa och skickliga i strid, villiga och redo att gripa till vapen så fort tillfälle ges. Alla utom bengeten Ronal, vill säga. Han drömmer inte om stordåd med svärd och sköld, men tvingas motvilligt på ett farofyllt uppdrag att rädda sina tillfångatagna stamfränder och hämnas sin onkel.

Det är numera inga tekniska eller finansiella hinder för tom små studior i Danmark att skapa visuellt fulländade 3D-animationer i klass med Toy Story & Co.

Hur Ronal funkar med originalrösterna på danska är svårt att säga, men den amerikansk-engelska dubbningen lämnar en del övrigt att önska. Under-bältet-humor, steretypa läderbögar, fjolliga alver och ett till synes fritt svävande pungfodral bidrar till att denna parodi på fantasyfilmer som LotR och Conan är tämligen prepubertal. Icke desto mindre blir man skamset underhållen, särskilt när man noterar geek-blinkningar som t ex: Kärran läderorcherna transporterar sina tillfångatagna barbarer i liknar de skrot- och droidtransporter Jawas har på Tatooine, Alvernas hjälmar är rätt från Ngila Dicksons design, Amazon-stammen kör med en death-by-snu-snu-variant, visdomens bok tycks ha ett kapitel om en mäktig magisk ring, ett och annat Wilhelm scream hörs osv osv. Mindre kul är att de valt att ta med en bifigur som är som om Jack Black hade spelat Jar-Jar Binks.

Kul, men klyschigt.

3 g-strings av 6