(Terumae romae), Temporalsanitetsromcom från Japan 2012

I Hadrianus’ Rom, på 130-talet AD, jobbar Lucius Modestus som badhusarkitekt, och han tar sitt jobb på fullaste allvar. Dock känner han att hans innovativitet falnar, men hamnar av outgrundlig anledning i nutidens Japan, en kultur som i likhet med gamla Rom har en förkärlek för alla sorters bad. Han tar med sig idéerna och intrycken han får när han kastas tillbaka till sin egen tid, och blir snart åter en firad badhusarkitekt och vinner kejsar Hadrianus’ gunst.

Det känns lite underligt att se ett väl uppbyggt antikt Rom, befolkat av kaukasiska statister, fast med japaner i de bärande rollerna, talandes japanska. Fast det förstås, egentligen inte mer underligt än alla de gånger man hört engelska bland kolonner och Collosseum….

I vilket fall som helst, här är det kulturkrockar och kulturomkörningar, med mängder av skratt, lite historielektion och på köpet en väldigt trivsam liten kärlekshistoria om den kämpande mangakonstnären Mami, som tycks vara den fasta punkt som drar Lucius till nutidens Japan varje gång. Första halvtimmen är en skrattkavalkad och filmen är och nosar på ett ännu högre betyg, men efter ett tag blir det lite segdraget, innan filmen lyfter en aning när trådarna mot slutet knyts ihop.

4 luftbubbleblåsande slavar av 6