(Les Manèges Humains), Mockumentär från Canada 2012

Sophie är filmstudent som sommarjobbar på ett kringresande tivoli. När föreståndaren ber henne göra en dokumentär om karnevalslivet så nappar hon direkt. Snart får dock dokumentären en annan ton när minnen från förr avslöjas.

I början är det trivsamt och skojigt, och man får nästan lust att testa på att bli carny själv. Men intervjufrågorna glider ifrån pariserhjulsskötande och bollkastarföreståndande och mer mot det personliga, med fokus på sex. Vi anar redan från början att Sophie inte har en helt normal inställning till det, och det visar sig att det har med hennes uppväxt i Afrika att göra. Efter en mycket obehaglig scen ställs allt på sin spets, och hon använder kameran som ett verktyg för att konfrontera sin barndom. Det blir starkt och närgånget, och att använda mockumentärformatet till något annat än komedi eller skräck är ovanligt, och blir i alla fall här effektivt.

4 ballonger av 6